אני רוצה
תמיד עיניים
איך להרגיש שוודים בשוודיה?/
או: 4 חוויות תרבות שוודיות מומלצות במיוחד לטיול בקיץ.
01/
אחד המנהגים הכי כיפיים בשוודיה הוא תרבות הפיקה (fika). מקור המילה הוא היפוך המילה kaffi (קפה) וכיום המשמעות של פיקה היא ״הפסקת קפה״, מין teatime בגרסה השוודית. השוודים הגאונים עושים זאת כבר מהמאה ה-19, אז קפה הפך למצרך נגיש להמונים, אך מלבד קפה הפיקה צריכה לכלול גם את חברתם של אנשים ומאפים. המאפים השוודים הם באמת משהו יוצא דופן, עם בצקי שמרים שהם ממש עננים וגם עוגות מעולות. המלצות למאפיות שאהבנו אפשר למצוא בטיפ נפרד.
fika
/02
בקיץ מסורת הפיקה משתדרגת עם ה-gårdscafé - בתרגום ישיר ״בית קפה חווה״, ובפועל - שיא הפסטורליה ואידיאל הקיץ השוודי. מדובר בבתי קפה קטנים הממוקמים בחוות, גנים או בניינים כפריים היסטוריים, ומגישים בהם קפה ומאפים כמובן, ובנוסף גם עוגות, תוצרת מקומית, ולפעמים גם ממש ארוחות צהריים. זה נפוץ במיוחד בדרום שוודיה, אבל יש באמת המון בכל רחבי המדינה, אז ממליצה פשוט לעשות חיפוש בגוגל מפס ולראות מה קורה באיזורכם. המלצות לגרדסקפה שאהבנו אפשר למצוא בטיפ נפרד.
גרדסקפה
gårdscafé
/03
מנהג שוודי נוסף (ועתיק יומין) שאני ממליצה להתנסות בו הוא הסאונה. בעבר הסאונה שימשה כמקום רחצה ואפילו כחדר לידה, אבל היום מדובר יותר בזמן פנאן עם חברים או משפחה. הסאונה יותר חזקה בחורף, אבל גם בקיץ יש מספיק ימים קרים ברוך השם, ובנוסף הרבה פעמים היא צמודה למקור מים (אגם או ים), ואז אפשר וכדאי לקבל את החוויה המלאה של המעבר בין הסאונה החמה למים הקרים וחוזר חלילה. ברובן צריך להזמין מקום מראש, קחו בחשבון.
סאונה
/04
אחד הבונוסים של טיול בסקנדינביה הוא האפשרות ללקט פחות או יותר בכל מקום (בשטחים ציבוריים כמובן), כחלק מחוק ה״אלמנשרטן״ (Allemansretten) שמאפשר לכולם גישה חופשית לטבע. אין כמו לשדרג את ארוחת הבוקר עם קצת berries, ועם קצת סוכר אפשר אפילו להכין לעצמכם ריבה. יש מגוון עצום של פירות יער, כולל כאלה שלא מוכרים לנו בישראל, ולכן ממש חשוב לוודא שאתם קוטפים את הפרי הנכון והאכיל. יש מדריכים שונים באינטרנט, ותמיד כדאי לשאול את המקומיים.